Retseptid – Lääne-Eesti köök

Pullisupp

 

4 sööjale

  • 2 l vett
  • 5–6 keskmist kartulit
  • Soola

Klimbitaigen:

  • 1,2 dl vett
  • 80 g nisujahu
  • 100 g soolatud seapekki
  • veerand mugulsibulat

Sibul koorida ja hakkida, soolatud seapekk lõigata väikesteks tükkideks. Hakitud sibul ja soolapekk praadida pannil pruuniks, jahutada. Valmistada jahust ja vees klimbitaigen, lisada praetud pekikuubikute ja sibula segu, segada.

Kartulid koorida, lõigata kuubikuteks ja panna soolaga maitsestatud kuuma vette keema. Kui kartulid on peaaegu pehmeks keenud, lisada supile teelusikaga võetud väikesed klimbid. Keeta, kuni klimbid tõusevad pinnale.

 

Pannileib / patsikakk

4 sööjale

  • 500 g kooritud kartuleid
  • 150 g läbikasvanud sealiha või suitsutatud ribiliha
  • 100 g mugulsibulat
  • 30 g nisujahu
  • soola
  • Küpsetuspannile määrimiseks võid 10 g

Liha tükeldada väikesteks kuubikuteks, sibul koorida ja hakkida. Lihakuubikud praadida koos hakitud sibulaga pannil. Kooritud kartulid riivida või ajada läbi hakklihamasina. Kartulitest pressida vedelik välja, vee alla valgunud tärklis lisada kartulimassile. Kõik koostisained segada omavahel ja maitsestada soolaga.

Taigen valada määritud pannile (läbimõõduga 20 cm) ja küpsetada ahjus 1800C juures umbes 45–60 minutit. Lauale anda kuumalt koos pohlamoosiga.

 

Hapukapsasupp külma kartulipudruga

5 sööjale

  • 400 g hapukapsast
  •  3 sl kruupe
  • 200 g searibi
  • 2 l vett
  • soola
  • suhkrut
  • 1 tl köömneid

Kartulipuder:

  • 600 g kartulit
  • 1 dl piima
  • 30 g võid
  • soola

Liha panna koos hapukapsaste ja kruupidega külma veega keema. Maitsestada supp soola ja soovi korral köömnetega. Keeta kõik ained pehmeks. Liha tõsta supist välja, lõigata viiludeks ja panna eraldi taldrikul supi juurde.

Kartulipudru valmistamiseks keeta kooritud kartulid väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks, valada keeduvesi pealt ära ja tampida kartulid katki. Lisada kuum piim ja või ning kloppida ühtlaseks pudruks. Jahutada maha.

Lauale andmisel tõsta kahe supilusika abil supi sisse külmast kartulipudrust vormitud suur klimp.

 

Mustjala klimbisupp

5 sööjale

  • 1–1,5 kg lamba- või veisekonti
  • 0,5 kg lamba- või veiseliha
  • 2,5 l vett
  • 100 g porgandit
  • 50 g mugulsibulat

Klimpide valmistamiseks

  • 1 dl puljongit
  • 100 g sulatatud võid
  • 0,5 kg nisujahu
  • 50 g mugulsibulat
  • 80 g võid sibula praadimiseks
  • 1/2 muna
  • soola
  • purustatud pipart maitsestamiseks
  • hakitud tilli, peterselli, rohelist sibulat

Puljongi valmistamiseks kondid raiuda või saagida 5–6 cm tükkideks. Liha pesta külma veega. Konte võib enne keetmist kergelt ahjus pannil röstida, selliselt saadakse puljongile tugevam ja parem maitse. Kondid panna külma vette ja kuumutada kiiresti keemiseni. Peale kogunev vaht riisuda. Keeta puljongit nõrgas kuumuses, nii et vedelik vaevu väreleb, riisuda ka liigne rasv. Umbes 1 tund enne keetmise lõpetamist panna puljongisse röstitud porgandid ja sibulad. Puljongit keeta kokku umbes 3–5 tundi. Valmis puljongist tõsta liha ja kondid välja, liha tükeldada kuubikuteks ning puljong kurnata.

Klimpide valmistamiseks sibul hakkida ja praadida võis klaasjaks, nõrutada. Jahutatud puljongile lisada sulatatud või, sibulapraadimise või, soola ja veidikene suhkrut. Seejärel lisada järk-järgult nisujahu, pidevalt puulusikaga segades. Muna lisada jahuga segamise vahepeal.

Taigen peab olema sitke ja laskma segamisel nõu küljest lahti. Taigen asetada 30 minutiks kaetult külmkappi. Veeretada taignast 1 cm läbimõõduga pallid, asetada alusele selliselt, et nad üksteise külge ei kleepuks. Panna klimbid vähemalt 10 minutiks külmkappi.

Puljong kuumutada keema, lisada lihakuubikud ja lasta uuesti keema. Seejärel lisada klimbid ja keeta paar minutit, kuni valminud klimbid pinnale kerkivad.

Klimpe võib keeta ka eraldi, jätta seejärel vähesesse puljongisse sooja ning lisada puljongisse serveerimisel. Valmis supile raputada rohkelt hakitud maitserohelist (tilli, peterselli, sibulat).

Mustjala rahvas ütleb: „Klimp on siis öigesti tehtud, kui ta sulab suus.”

 

Silgukaste ja killatuhlid

4 sööjale

Silgukaste:

  • 200 g silku
  • 60 g läbikasvanud sealiha
  • 1 keskmine mugulsibul
  • 1 sl nisujahu
  • 1 klaas piima

Killatuhlid:

  • 600 g kartuleid
  • 60 g läbikasvanud sealiha
  • 1 väike mugulsibul
  • Vett
  • Soola

Silgukaste:

Silgud leotada külmas vees ja puhastada. Sealiha tükeldada kuubikuteks, praadida pannil koos tükeldatud sibulaga kuni sibul muutub klaasjaks. Lisada jahu, kuumutada läbi ning valada juurde piim ja keeta kaste paksemaks. Leotatud ja puhastatud silgud tõsta kastmesse ja keeta koos kastmega läbi.

Killatuhlid:

Kartulid koorida ja tükeldada kuubikuteks. Sibul koorida ja hakkida. Potipõhjas praadida läbi tükeldatud liha ja sibul. Lisada juurde kartul, veidi vett ja hautada koos pehmeks.

Juurde sobib hästi ka klopitud kurgisalat ja tükeldatud roheline sibul.

Tuhlipuder ja nott

4 sööjale

Nott:

  • 50 g läbikasvanud sea- või suitsutatud ribiliha
  • 90 g nisujahu
  • 8 dl piima
  • 2 keskmist mugulsibulat
  • Soola

Tuhlipuder:

  • 500 g kartuleid
  • Soola
  • 2–3 dl piiima
  • 2 sl võid
  • 2 keskmist mugulsibulat

Noti valmistamiseks tükeldada liha kuubikuteks, sibul koorida ja hakkida. Liha ja sibul praadida kuumal pannil, kuni sibul muutub klaasjaks, maitsestada soola ja pipraga. Lisada nisujahu, kuumutada läbi. Lõpuks lisada kuum piim ja keeta kastme paksenemiseni. Maitsestada lõplikult.

Tuhlipudru valmistamiseks koorida ja keeta kartulid väheses soolaga maitsestatud vees pehmeks. Sibul koorida ja hakkida peeneks ning praadida võis. Keedetud kartulid tampida pudruks, lisada praetud sibulad ja eelnevalt kuumutatud piim. Maitsestada lõplikult soolaga ja segada hoolikalt.