Kohe, kui päevad on taas pikemad ja valgemad, hakkavad aednikel näpud sügelema. Uute külviplaanide kavandamise eel tasub juttu teha mõnest unustuse hõlma vajunud aiakultuurist.
Naeris, rõigas ehk mustrõigas ja juursigur on vähenõudlikud ning kergesti kasvatatavad juurviljad, kelle metsikud eellased on pärit Lähis-Idast ja Vahemeremaadest. Kuigi praegu vähem tuntud, on neil meie aianduse ajaloos ja toidukultuuris oma kindel koht.
Naerist tarvitati toiduks juba Vana-Kreekas ja Roomas, kust ta ajapikku mujale Euroopasse levis. Meiegi esivanemad tundsid teda I aastatuhande lõpul, ilmselt varemgi. Pikka aega oli see külmakartmatu ja kiirekasvuline juurvili põhjapoolsete rahvaste oluline toidupoolis. Kõige maitsvam oli naeris küpsetatult, aga teda lisati ka suppidesse ja hautistesse.
Pööningu kevadnumbris tuletame meelde unustuste hõlma vajunud juurvilju, mis jõudnud meieni idast.
Autor: Anneli Banner
Illustratsioonid: Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Rahvusarhiiv, Heinrich Goeggingeri seemnekataloog, Valga Muuseum, autori kogu